Energieprestatie

U wilt uw beleggingspand optimaal laten renderen. Een beter energieprestatie waarde draagt daar mogelijk aan bij. De Energie-Index (EI) geeft de energieprestatie van een woning weer. Voor verhuurders is de Energie-Index zeer belangrijk, omdat deze voor een aanzienlijk deel de huurprijs volgens het woning waarderingssysteem (WWS) bepaalt. Een betere Energie-Index (hoe lager, hoe beter) zorgt voor een hogere huuropbrengst. Daarnaast bieden veel banken verlaging van de hypotheekrente bij een lage(re) EI.

De Energie-Index wordt vaak verward met het in de volksmond meer bekende ‘Energielabel’, echter is de EI veel uitgebreider. Laatst genoemde wordt bepaald aan de hand van circa 150 woningkenmerken, terwijl een energielabel slechts tien kenmerken omvat. Kortom, de EI geeft een veel realistischere weergave van de energieprestatie van de woning.

Groningse Panden heeft een gecertificeerde Energie Prestatie Adviseur (EPA-adviseur) in dienst met jarenlange ervaring op het gebied van Energie-Index berekeningen voor zowel individuele woningen als wooncomplexen. Middels opname ter plaatse en verzameling van woning specifieke gegevens worden o.a. oppervlaktes, isolatiewaarden en installatiekenmerken bepaald. Via een calculatie resulteert dit uiteindelijk in de Energie-Index, uitgedrukt in een cijfer. Daarnaast wordt er automatisch een Energielabel (een letter) gegenereerd. De EI en het label worden geregistreerd bij een overheidsinstantie en zijn 10 jaar geldig. De verhuurder kan het certificaat gebruiken bij bepaling van de huurprijs, aanvraag subsidies en verlaging hypotheekrente. Het Energielabel is wettelijk verplicht bij verkoop en verhuur.

Wilt u ook een Energie-Index en/of Energielabel laten opstellen voor uw woning? Of wellicht weten hoe u een beter energieprestatie resultaat op uw woning kunt behalen? Neem contact op.

Houd mij op de hoogte van het actuele aanbod van Groningse Panden